Toegankelijkheid

Skip to main content
  • Banner_4-2019_1500x300px.jpg

Inleiding in Ford onderdeel codering (mid. 1950 tot 1998)

Heb je zojuist een mooi Mustangproject aangeschaft om terug naar originele staat te restaureren of twijfel je of het motorblok nog het originele is? Grote kans dat je dan met vragen rondloopt. Maar hoe herken je al die onderdelen eigenlijk? Een zoektocht tussen onderdelen uit decennia van Mustangmodeljaren, -types en -uitvoeringen dreigt. Gelukkig was men bij Ford niet voor één gat te vangen en heeft men een systeem van onderdeelnummering bedacht dat we terugvinden op vrijwel elk onderdeel, waardoor we kunnen achterhalen wat erin zit, of het past en of het daar hoort.

De belangrijkste soorten onderdeelnummering zijn:

  • Part (of service) numbers voor serviceonderdelen, terug te vinden op o.a. labels en verpakkingen, de bestelnummers welke de verkoopafdeling of dealer gebruikte voor onderdeelbestellingen
  • Casting (of engineering) numbers, welke werden gebruikt in het productieproces, te vinden op nagenoeg alle gegoten of gemarkeerde onderdelen. Dit zijn fabrieksnummers welke werden meegegoten in het onderdeel.
  • Date codes, productiedatumcodes welke zijn te vinden op veel castings (gietdelen), plaatwerk en tags (metalen plaatjes aan carburateurs, achterassen etc.)
  • Part en casting numbers zijn niet onderling uitwisselbaar, maar qua opbouw relatief gelijk. Handig om te weten hoe deze in elkaar steken, zodat je kunt herkennen en achterhalen of bijvoorbeeld een onderdeel origineel bij de auto hoort en of het passend en tijdscorrect is.
Een voorbeeld van een casting number is E4AE-6015-FA4 wat we in dit geval terugvinden op een 1984-1991, 351 Windsor small-block, 2-bolt onderblok. Zowel Ford casting als part numbers zijn opgebouwd uit een Prefix- (E4AE), een Base- (6015) en een Suffixgedeelte (FA4).

Prefix
Het Prefix gedeelte geeft het modeljaar aan waarvoor het onderdeel van origine is ontworpen. Het eerste karakter staat voor ‘decade’. A=40’s, B=50’s, C=60’s, D=70’s, E=90’s. Het tweede karakter staat voor het jaar, waardoor het eerste en het tweede karakter samen een jaartal vormen. Bijvoorbeeld: C8=1968 en D7=1977. Het derde karakter staat voor de modelproductielijn waarvoor dit onderdeel van origine ontworpen is. Zo staat A voor Galaxie, LTD-productielijn, de O voor Fairlane en Torino productielijn, de D voor Falcon, de Z voor Mustang. De Mustang was van origine echter voorzien van veel onderdelen welke afkomstig waren van de Falcon- en Fairlaneproductie, dus eigenlijk hebben alleen unieke Mustangonderdelen een Z in het castingnumber (zie voorbeeld 1).

Het vierde karakter geeft aan van welk design engineering office het onderdeel afkomstig is. Zo is ‘E’ engine, ‘F’ is General Parts/Electrical and Electronics Division, ‘J’ is Autolite/Ford Parts & Service Division en ga zo maar door tot uiteindelijk ‘Z’ wat staat voor Ford Service Parts, wat aangeeft dat het een onderdeel is wat naderhand bij een dealer of leverancier als serviceproduct over de toonbank is gegaan.

Voorbeeld 1Base
Het Base-gedeelte geeft aan wat voor een type onderdeel het betreft, alle Fordonderdelen zijn opgenomen in de Ford Master Parts Catalog, welke is onderverdeeld in part groups waar bepaalde onderdelen binnen vallen. Zo staat 6015 uit het eerdere voorbeeld voor cilinderblock, het kale onderblok van de motor. Deze ‘Engine’ partsgroup loopt van 6000 tot 6898  waarin alle onderblok onderdelen zijn ondergebracht.  Een intake manifold daarentegen heeft Base number 9425 en valt in partsgroup 9421 – 9499, ’Manifolds & Clamps’, alle onderdelen hebben zo een plaatsje in hun eigen partsgroup.

Suffix
Het Suffix-gedeelte (design level) geeft aan hoe vaak een ontwerp is aangepast of doorontwikkeld ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp, een A geeft aan dat het een oorspronkelijke ontwerpversie betreft, B het 1e gewijzigde ontwerp, C het 3e etc. Zo wordt het alfabet doorlopen (de I wordt niet gebruikt), het kan zijn dat er een 2e letter aan is toevoegt, AA is dan het origineel, vervolgens AB, AC, etc.  BA of CA heeft dan dezelfde functie als AA maar met een klein afwijkend verschil. De Suffix geeft soms ook aan of een onderdeel bestemd is voor linker of rechterzijde zoals bij spindles of spatborden waarbij een oneven eindnummer de linker betreft en een even eindnummer de rechter (bijv. C9ZZ-16038-A  Right wheelhouse molding en C9ZZ-16039-A  Left wheelhouse molding), bij soft trim ook gebruikt om de kleur aan te geven. Zoek je een vervangend en passend onderdeel dan is de geldende ‘rule of thumb’ dat ‘dezelfde’ onderdelen met een gelijke Prefix  en Base en een hogere Suffix meestal prima passen maar dat onderdelen met een gelijke Prefix en Base en een lagere Suffix mogelijk niet compatible zijn.

Date code
De Datecode staat altijd apart van het castingnumber op het onderdeel (zie voorbeeld 2) , het bestaat uit 3 of 4 karakters en is in de gegoten onderdelen te vinden tussen twee meegegoten ‘schroefkopjes’ . Het 1e cijfer staat voor het jaartal (in combinatie met het 1e karakter van het castingnumber), het 2e karakter is oplopend een letter uit het alfabet waarbij men de ‘I’ niet gebruikt, A=Jan, B=Feb, etc. H=Aug, J=Sept etc.  De 2 laatste karakters zijn de datum van de maand. ‘7F29’ is dus 29 Juni 1967 indien het Casting number een C (60’s)als eerste karakter heeft, echter is ‘7F29’ 29 Juni 1977 als het Casting number een D (70’s) als eerste karakter heeft.

Voorbeeld 2
Welke restauratie onderdelen onderscheiden we?
  • OEM (Original Equipment Manufacturer) – Fabriek geleverde of dealer service parts welke door de fabrikant (Ford) geproduceerd zijn of in opdracht van de fabrikant door een andere partij gemaakt zijn volgens originele specificaties (zie voorbeeld 2). Service parts hebben de ‘Z’ als vierde karakter in het casting of partsnumber, ‘factory parts’ niet.
  • NOS (New Old Stock) – Nieuwe OEM service parts welke vaak al decennia op voorraad hebben gelegen (zie voorbeeld 3).
  • Aftermarket – De replica (namaak) parts welke vaak in Azië geproduceerd zijn, meestal zonder enige kwaliteitsgarantie. Vaak ook met een Z als vierde karakter in het partsnumber.
  • Original Ford Tooling – De betere Aftermarket onderdelen welke onder Ford licentie opnieuw geproduceerd zijn, nagenoeg gelijk zijn aan het origineel.
Voorbeeld 3
De juiste restauratieonderdelen
Voor een tijdscorrecte (Numbers Matching) restauratie zoek je gebruikte originele onderdelen of tijdscorrecte service of NOS parts. De modeljaar productie van Mustangs liep van Augustus t/m Augustus , zo is bijv. een Mustang gebouwd in September 1966 een modeljaar ’67 Mustang (Met uitzondering van modeljaar ’65 waarvan de productie in Maart 1964 begon en ook de ’70 Shelby).  De onderdelen welke gebruikt werden bij de assemblage werden ruim hiervoor reeds geproduceerd dus houden we voor ‘Numbers Matching’ qua datecode op de onderdelen een marge aan van maximaal zo’n drie maanden vooraafgaand aan de assemblagedatum van de auto.

Meer gedetailleerde info?
Parts Interchange Manuals en Ford Master Parts Catalogs zijn een ideaal naslagwerk:
  • Car Tech-Ford Engine Parts Interchange–George Reid –ISBN978-1-934709-19-1
  • Ford Parts Interchange Manual: 1959-1970 Mustang, Fairlane, Torino, and Mercury Cougar and Cyclone (Motorbooks Workshop) – Paul Herd. ISBN-10: 0760300771 - ISBN-13: 978-0760300770
  • Part numbers overview - Fordification website: https://tinyurl.com/t4njevu
  • Date codes - Fordification website: https://tinyurl.com/s8l84gy  
  • 1965-1972 FORD Car Master Parts & Accessory Catalog (DVD): https://tinyurl.com/r8vwbmj
Artikel en illustraties door: Michel Mous